Serien Flygande ikoner

tunnan-dvdboxSAAB J 29 TUNNAN

Filmen om J 29 Tunnan är den första i Pennan och Svärdets specialproducerade serie om Sveriges flygande ikoner: Tunnan, Lansen, Draken och Viggen. I sällskap av flygexperten och journalisten Christer Åström återges stora delar av flygvapnets fantastiska historia blandat med kommentarer och berättelser från dem som levde och arbetade med flygplanen. I filmen syns bland annat f d flygvapenchefen Sven-Olof Olson, jaktpiloterna Ulf Björkman, Åke Christianson och Bertil Skogsberg. Åke Christianson berättar bland annat om sin nedskjutning av ett plan i Kongo 1962, där elva stycken J 29 Tunnan tjänstgjorde i det specialutbildade flygförbandet F 22 -22 U.N Fighter Squadron.

Berättelsen om flygplanen illustreras rikligt med nyskannade filmer ur Armé- Marin- och Flygfilms stora arkiv. Filmen om Tunnan är en och en halv timme lång.

 

 

 

 

 

SAAB 32 LANSEN

Filmen om Saab 32 Lansen är den andra i Pennan och Svärdets specialproducerade serie om Sveriges flygande ikoner: Tunnan, Lansen, Draken och Viggen. I sällskap av flygexperten och journalisten Christer Åström återges stora delar av Lansens fantastiska historia blandat med kommentarer och berättelser personer som levde och arbetade med flygplanen.

Berättelsen om Lansen illustreras rikligt med nyskannade filmer ur Armé- Marin- och Flygfilms stora arkiv, bland andra: Attackflyg från 1957, Eskaderövning (1961), Att flyga lågt (1966) och Målflygdivisionen (1999). Filmen om Lansen är en timme och 40 minuter lång.

Som bonusmaterial ingår en film från 1961 om A-service på A32 Lansens vapen samt en film från F1 i Västerås, som firar 35-årsjubileum 1964.

 

 

 

 

SAAB 35 DRAKEN

Filmen om Saab 35 Draken är den tredje i Pennan och Svärdets specialproducerade serie om Sveriges flygande ikoner: Tunnan, Lansen, Draken och Viggen. I sällskap av flygexperten och journalisten Christer Åström återges stora delar av Drakens fantastiska historia blandat med kommentarer och berättelser personer som levde och arbetade med flygplanen.

Berättelsen om Draken illustreras rikligt med nyskannade filmer ur Armé- Marin- och Flygfilms stora arkiv, bland andra: Flygplan 35 från 1960, Jaktbas (1962), Klart flygplan (1963) och Horisont (1965).

Som bonusmaterial ingår en film från 1962 om testerna och köpet av Falconrobottarna samt filmen ”Renlighet ger säkerhet – bastjänst” från 1968.

 

 

 

SAAB 37 VIGGEN

Filmen om Saab 37 Viggen är den fjärde och avslutande delen i Pennan och Svärdets specialproducerade serie om Sveriges flygande ikoner: Tunnan, Lansen, Draken och Viggen. I sällskap av flygexperten och journalisten Christer Åström återges stora delar av Viggens fantastiska historia blandat med kommentarer och berättelser personer som levde och arbetade med flygplanen.

Berättelsen om Viggen illustreras rikligt med nyskapande filmer ur Armé-, Marin- och Flygfilms stora arkiv, bland andra: En svensk väg (1980), Utan spaning ingen aning (1981), Projekt 37 Viggen (1982).

Filmen om Viggen är en timme och 48 minuter lång.

Som bonusmaterial ingår hela fyra filmer: om stationskompaniet, räddningssystemet, flygplanets aerodynamik samt den sista flygdagen på F15 i Söderhamn.