AKA-Film

arkiv_9AKA-Film har sina rötter från 1920-talet då den framsynte armélöjtnanten Gunnar Dyhlén startade föreningen Armé- och Marinfilm. 1928 startades Aktiebolaget Kinematografiska Anstalten, AKA-Film. En av de första filmproduktionerna var Fälttjänstövningar i Södermanland, men efter ett tag började man även producera åt civila organisationer så som Skidfrämjandet.

Efter några år gjordes den mesta filmproduktionen under namnet AMF, och AKA-Film fick en mer tillbakadragen roll och lades så småningom på hyllan. Bolagsnamnet har sedan används på 50- och 70-talet och från 2014 är AKA-Film åter i AMFs ägo.

topbild_historiaI och med att föreningen Armé- Marin-och Flygfilm ombildades till stiftelse 2014, överfördes all filmproduktion till AKA-Film. I samband med bolagsbildningen anställdes Mikael Hedlund och Mats Karlén som producenter från tidigare Mirakel Film & TV AB, som de drivit i 30 år.

Stiftelsen AMF förvaltar ett av världens äldsta filmarkiv, och med närmare 10 000 filmtitlar och runt 30 000 filmaskar ett av Europas största militära filmarkiv. Närheten till arkivet gör att AKA-Film har en unik möjlighet att göra filmer med stor historisk tyngd.

AKA-Films styrelse består av Tiffany Orvet, Johan Axell, Peter Nordström, Lena Törner och Lars Frisk.


img001