Stort intresse för AKA-Film i Korea!

on

I början av november så åkte vi till Sydkorea för att göra ett flertal intervjuer med koreanska patienter, som vårdades på det Svenska Röda Korssjukhuset under korea-kriget, 1950-53. I en hyrd lägenhet på 35:e våningen i Sydkoreas andra största stad Busan, intervjuade vi 8 personer om deras upplevelser dryga sextio år tillbaka i tiden. De flesta var barn när de vårdades, men minnet var hos många av den kristallklart. De visade stor tacksamhet för den vård och hjälp de fick, och som i flera fall var livsavgörande för dem.

Intresset för filmen är stort i Korea, och under inspelningarna besöktes vi av två stycken nyhetsstationer. Både Peter och Mikael intervjuades om filmen och vårt projekt.

Mr Man-soo Park (Sabo), som bara var 6 år när han miste sitt ena ben i en olycka, berättar om sina minnen från tiden på det svenska sjukhuset i Busan.
Ms Goon-ja Cho, som behandlades för tuberkulos 1957, flankerad av Mats Karlén och Mikael Hedlund.
Mr Jung-hun Kim behandlades som liten pojk för polio av de svenska läkarna på sjukhuset, något han är väldigt glad och tacksam över idag.
Ms Goon-ja Cho i traditionell Koreansk högtidsdräkt omgiven av bland annat tolken Ms Boo-kyung Choi, och Mrs Kyung-ok Choi, vars lägenhet vi hyrde för inspelningarna.
Mediaintresset var stort och stundtals var det trångt om saligheten. Mr. Hak-tae Kim fick berätta sin historia två gånger, en för oss och repris för övrig media.
AKA-films Peter Nordström blev intervjuad om projektet av koreanska nyhetsstationen YTN.