Förnyat förtroende hos Nova Kommunikation

Posted on

Almedalsveckan 2016 gjorde vi ett 20-tal sändningar från Nowa Kommunikation. Den kommande politikerveckan 2017 kommer vi att sända från tre scener, varav den ena från nya Digidalen.

”Samarbetet med Nova Kommunikation är vi väldigt glada över, och vi ser det som mycket positivt att vi har fått utökat förtroende. Vår målsättning har hela tiden varit att leverera en högkvalitativ produkt även under lite enklare förutsättningar”, säger Mats Karlén på AKA-Film.

Varsågod börja!

Posted on

Suntower Entertainment Group hyrde idag AKA-films ljudisolerade studio för en speakerintalning. Den aktuella filmen handlar om fejkade nyheter och beräknas bli klar för distribution under maj 2017. Vid mikrofonen: Roger Persson. Foto: Emil Carlsson

AKA-films Varicam LT gör jobbet för två

Posted on

.
AKA-film AB har köpt en Panasonic Varicam LT efter många års användning av allsköns Panasonic-kameror. Varicam ersätter närmast en Panasonic 2100 som puttrat på i full HD under många problemfria år. Anledningen till bytet av kamera är främst behovet av 4 K/UHD, som gör AKA-films vardag effektivare, bättre och billigare. Ett av de bärande skälen till kameraköpet är AKA-films pågående dokumentärfilmsprojekt om de svenska Koreaveteranerna. Från 1950 och några år framåt begav sig 1 125 svenskar till hamnstaden Busan i det krigsdrabbade Sydkorea. I Busan bemannade och skötte svenskarna ett armésjukhus som vårdade FN-soldater och civila koreaner. De svenska veteranerna är idag mellan 80 och 100 år gamla och AKA-film försöker att dokumentera så många berättelser som möjligt.
– Eftersom vi klipper filmen i vanlig HD så kan vi med 4K zooma i bild och få både en halvbild och närbild i samma tagning. Före Varicam filmade vi alltid med två kameror, berättar Mikael Hedlund, redigerare.
Fotograf Mats Karlén uppskattar att filma med V-log:
– Med cirka 14 bländarstopps dynamik kan jag tänja mer på ljussättningen. Förr frätte bilden snabbt ut i högdagrar och sotade igen i lågdagrar. Nu finns täckningen där, i himlar, på vita skjortkragar, på kala hjässor.
AKA-film redigerar i Final cut pro X där det mesta av färgkorrigeringen görs.
– I Final cut finns Panasonics generella korrigeringsfil för V-log video. Den ger ett förskräckligt resultat. Om man släcker den och korrigerar själv blir resultatet mycket fräschare, hävdar Mikael.
AKA-film använder Zeiss fasta objektiv med EF-fattning. För att kunna arbeta lite snabbare, mer reportagebetonat, har de investerat i Canons nya 18-80 mm, T 4.4, cinema zoom lins.
– Den är aningen för ljussvag för kamerans 800 ISO-läge inomhus. Det problemet löser det högre 5000 ISO-läget, förklarar Mats.
Varicam har två fasta native-lägen för ljuskänsligheten, på 800 respektive 500o ISO. Skillnaden i bildkvalitet är förvånansvärt liten, hävdar Mikael.
– Att växelklippa bilder tagna med de två olika lägena funkar eftersom färgkaraktären är väldigt lika oavsett inställning. Men visst går det att se skillnad i kornighet.
– Det är inte alltid man behöver hela 5000 ISO. Då kan man utgå från native 5000 och minska dB/ISO i små steg till ett läge som passar situationen och objektiven, förklarar Mats.
AKA-film köpte hela kamerapaketet av Vidab, d v s kamera, sökare, axelstöd, kamera-/handgrepp, P2-kort och kortläsare. Sökaren kostar runt 50 000 kronor plus moms men är väl värd det, tycker Mats:
– Med 4K krävs det lite mer av fotografen för få allt skarpt. Det här är utan tvekan den bästa sökaren jag har använt. Den höga upplösningen gör att jag kan klara jobbet utan att behöva konsultera en extern monitor.
AKA-film byter inte kamera särskilt ofta och tror att Varicam kommer att vara med i minst tre år framåt.
– Det är många menyer och inställningar att vänja sig vid – vi har mycket kvar att lära och testa. Men byggkvaliteten är rejäl, P2-systemet har alltid varit tillförlitligt, och bildresultatet överträffar alla våra tidigare kameror, sammanfattar Mats.

AKA-films Mats Karlén ute på inspelning för Preem på Ledarstudion i Stockholm.

Nitratfilm – en potentiell krutdurk

Posted on

AKA-films systerbolag AMF Digital får ofta in film som kunderna inte vet så mycket om – i regel på grund av att de inte har utrustning att projicera filmerna med. Ibland dyker det upp brandfarlig nitratfilm som förvarats i hem eller på kontor, där risken hela tiden funnits att filmen självantänts. Här är en kort informationsfilm som gör det lättare att identifiera nitratfilm. Filmen avslutas med ett eldningsprov.

AKA-films studio up and running

Posted on

Nu har AKA-film stuvat om i den före detta biografen och inrättat en ljudisolerad podcast- samt videostudio. Den är inte SF-stor, men naggande god och lämplig för mindre sittningar – eller ståuppor. Den första provinspelningen gjordes den 10 mars då Armé-, Marin- och Flygfilm stod värd för Matrona- och Patronanätverken. Nätverkens grundare, Lena Törner, samtalade lite med några av sina medlemmar. Studion går nu att hyra för allsköns inspelning. Bara att höra av sig till AKA-film.

(Inspelningen direktmixades med tre, fasta och obemannade kameror.)

Fältartisterna 60 år!

Posted on

Den 13 november spelade AKA-Film in den jubileumskonsert som Fältartisterna gav på sitt 60-årsjubileum på Scalateatern i Stockholm. Ett dryga trettiotal artister framförde olika nummer från skilda epoker varvat med stand-up och tal av bland annat ÖB. Den 13 november spelade AKA-Film in den jubileumskonsert som Fältartisterna gav på sitt 60-årsjubileum på Scalateatern i Stockholm. Ett dryga trettiotal artister framförde olika nummer från skilda epoker varvat med stand-up och tal av bland annat ÖB.

The Swedish Korean Film Project 2.0

Posted on

Under vecka 42-43 kommer Peter Nordström, AKA-Films vd, att besöka Sydkorea tillsammans med vår ordförande, Lars Frisk. De åker dit för att fortsätta förhandlingarna med de koreanska sponsorerna för filmprojektet: LET US NEVER FORGET.

Under besöket kommer de även att medverka i det koreansk TV-programmet: Jong Jin Park’s Live Show som sänds på kanalen TV Chosun. I programmet kommer de förutom att ta upp projektet, även efterlysa patienter som behandlades på svenska sjukhuset i Pusan under kriget.

let_us_never_forget_web

Bion blir studio

Posted on

Under hösten kommer AMFs biograf på Östermalmsgatan byggas om till inspelningsstudio. Efterfrågan på att hyra en liten biograf har minskat under åren och därför bygger vi om den till inspelningsstudio. Intresset för centralt belägna studios i innerstan är alltid stort, så därför känns beslutet logiskt.  Vi behåller den i rummet THX-klassade designen och får på så sätt en förstklassig inspelningsstudio. Dels för mindre filminspelningar där ljudet är viktigt, men också för rena ljudinspelningar. Studion är perfekt för podcast eller rena intervjuer. Studion kommer i första hand hyras ut ren från teknik, men vi kommer självklart kunna hjälpa till med personal och utrustning om kunden vill det.

studion_web

Lena Törner invald i AKA-Films styrelse

Posted on

lena_t

Vid AKA-Films årsmöte i veckan blev Lena Törner invald i styrelsen. Lena Törner är grundare av MacoMedia AB samt affärsnätverken MATRONA & PATRONA. Lena fick även utmärkelsen Småföretagarnas Favorit 2015 i både Solna och Sundbyberg samt Sundbybergs stads jämställdhetsstipendium 2015.

Vi hälsar Lena varmt välkommen som ny i styrelsen.

Foto: Västerorts Foto